مشارکت در ساخت|یک راهکار هوشمندانه برای ساخت و سرمایه‌گذاری

مقدمه

مشارکت در ساخت چیست؟ مزایای مشارکت در ساخت کدامند؟ آیا مشارکت در ساخت سودآور است؟ مشارکت در ساخت به یک نوع سرمایه‌گذاری مشترک اطلاق می‌شود. در این نوع مشارکت قراردادی را بین مالک زمین (یا ساختمان) و پیمانکار (یا مجری اجرای پروژه) تنظیم می‌کنند. نحوه محاسبۀ هزینه‌ها بدین گونه است که مالک ابتدا زمین یا ملک خود را در اختیار پیمانکار قرار می‌دهد و پیمانکار نیز هزینه‌های ساخت‌وساز و اجرای پروژه را تامین می‌نماید. در نهایت نیز تقسیم واحد با توجه به ارزش واقعی ملک و هزینه‌هایی که صرف ساخت‌وساز شده‌اند انجام خواهد شد.

با خانه گستر همراه باشید تا با انواع قراردادهای مشارکت‌ در ساخت و موارد مهم دیگر بهتر آشنا شوید.

انواع قراردادهای مشارکت در ساخت

قرارداد مشارکت ‌در ساخت در چند حالت مختلف تنظیم می‌شود. برای مثال، گاهی در همان ابتدای کار توافق بر این خواهد شد که مالک سه دانگ از ملک یا زمین خود را به نام سازنده یا همان مجری اجرای پروژه‌ها بزند. نوع دیگری از قرارداد مشارکت در ساخت اینگونه تنظیم می‌شود که یکی از طرفین زمین یا ملک را تامین نماید و طرف دیگر صفر تا صد هزینه‌های ساخت‌وساز را متحمل شود. این نوع قرارداد رایج‌تر از سایر قراردادها می‌باشد.

همچنین گاهی ممکن است طرفین یعنی مالک و پیمانکار توافق نمایند که با اجرای پروژه تا یک حد مشخص، مالک زمین یا ساختمان در دفتر اسناد رسمی برای تنظیم نمودن سند انتقال رسمی به اندازه سهم خود به پیمانکار، وکالت بلاعزل به ایشان بدهد. آخرین نوع قرارداد نیز اینگونه خواهد بود که با پیشرفت کار تا یک بخش مشخص، یک سهم از زمین منتقل شود. برای مثال، با پایان اسکلت‌بندی، یک دانگ قابل انتقال خواهد بود.

مزایا و معایب مشارکت در ساخت برای مالک و سازنده

درباره مزایا و معایب مشارکت در ساخت چه می‌دانید؟ نوسازی ملک فرسوده یکی از مهمترین مزایای مشارکت در ساخت است. گاهی مالک توانایی اقتصادی کافی برای مدرنیزه کردن ملک خود را ندارد، در نتیجه با مشارکت در ‌ساخت می‌تواند اقدام به نوسازی ساختمان خود نماید. مزیت دیگر این نوع مشارکت این است که مالک می‌تواند در پایان کار واحدهای بیشتری را صاحب شود. برای مثال، اگر قبلا صرفا یک یا دو واحد داشت، پس از پایان پروژه واحدهای بیشتری خواهد داشت. یکی دیگر از مزایای مشارکت در ساخت این است که پیمانکار دیگر نیازی به خرید یک زمین جداگانه برای ساخت‌وساز ندارد. در واقع، او صرفا هزینه ساخت‌وساز را متحمل می‌شود.

معایب مشارکت‌ در ساخت کدامند؟ گاهی صاحب زمین از نکات حقوقی برای تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت آگاهی کامل و تخصصی ندارد که این امر ممکن است به کلاهبرداری توسط سازنده نامعتبر منجر شود. برای مثال، ممکن است در قرارداد تمام اختیارات به پیمانکار محول شود. در این صورت، احتمال دارد پیمانکار اقدام به پیش فروش واحدها نماید و خودش هیچ سرمایه‌ای را وارد پروژه نکند. اینجاست که وجود یک مشاور و وکیل حقوقی مطلع و کاربلد اهمیت پیدا می‌کند.

تنظیم قرارداد اصولی بین مالک و پیمانکار.
تنظیم قرارداد اصولی بین مالک و پیمانکار.

شما عزیزان می‌توانید برای دریافت مشاوره‌های تخصصی در رابطه با صفر تا صد مشارکت در ساخت با کارشناسان واحد فروش و بازرگانی و همچنین بخش مناقصه و مزایده پروژه‌های خانه گستر در ارتباط باشید. آنها می‌توانند در تنظیم انواع قراردادهای مشارکت در ساخت و اجرای پروژه‌های مشارکت در بهترین منطقه تهران، بهتر و بیشتر راهنمایی‌تان کنند.

نکات کلیدی در تنظیم قراردادهای مشارکت در ساخت

قوانین حاکم بر مشارکت در ساخت در همه کشورها و حتی گاهی در همه شهرها یکی نیستند. هدف از تعیین این مقررات و قوانین برقراری امنیت کامل در فرایند ساخت‌وساز و پیشگیری از هر گونه تخلف‌های احتمالی است. یکی از مهمترین نکاتی که باید در تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت مدنظر قرار داد بررسی دقیق مالکیت زمین یا ملک قدیمی برای اطمینان از عدم وجود مشکلات حقوقی در انتقال آن زمین یا ملک است.

تعیین متراژ زمین و قیمت آن، تعیین تاریخ شروع و اتمام پروژه، عدم انتقال اختیار تام به سازنده، عدم تاثیرگذاری نوسانات قیمتی (ملک و مصالح ساخت‌وساز) بر مبالغی که در ابتدای تنظیم قرارداد ذکر شده‌اند، نحوه انتقال سند از مالک به سازنده، عدم واگذاری قرارداد به غیر و سایر موارد از مهمترین نکاتی هستند که در تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت باید آنها را مدنظر قرار داد.

مشکلات حقوقی رایج در پروژه‌های مشارکت

برخی از مشکلات حقوقی رایج که ممکن است در پروژه‌های مشارکت با آنها مواجه شوید مشکل‌دار بودن سند، عدم تنظیم قرارداد صحیح و غیره می‌باشند. این مشکلات به دلیل عدم آگاهی کامل از قوانین مشارکت بروز پیدا می‌کنند. از این رو، در تمام مراحل تنظیم قرارداد باید هوشمندانه عمل نمایید. همچنین می‌توانید از دانش و تخصص یک مشاور یا وکیل حقوقی کاردان بهره‌مند شوید.

بهترین مناطق برای مشارکت در ساخت

بهترین مناطق برای مشارکت در ساخت کدامند؟ مناطقی که به لحاظ ساخت‌وساز در شرایط ایده‌آل قرار دارند بهترین مناطق برای مشارکت در ساخت هستند. همچنین مناطقی که زمین‌هایشان ارزشمند هستند، اما ملک‌هایشان فرسوده می‌باشند می‌توانند از بهترین مناطق برای ساخت‌وسازهای مشارکتی به حساب بیایند.

سرمایه‌گذاری سودآور با مشارکت در ساخت.
سرمایه‌گذاری سودآور با مشارکت در ساخت.

نتیجه‌گیری: راهکارهای موفقیت در مشارکت

در این مقاله به هر آنچه باید درباره مشارکت در ساخت بدانید اشاره شد. برای موفقیت در مشارکت بهتر است از تخصص، دانش و تجربه کارشناسان کاربلد در این حوزه بهره‌مند شوید.

سوالات متداول:

یک وکیل حقوقی یا مشاور کاربلد می‌تواند مانع از بروز هر گونه تخلف احتمالی در تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت شود.

زمین‌های مناسب برای مشارکت ‌در ساخت باید دارای ابعاد قابل قبول برای ساخت‌وساز باشند. گاهی زمین یک ملک خیلی کوچک است که در این صورت می‌توان از مالکان چند زمین کوچک که در کنار همدیگر قرار دارند درخواست مشارکت در ساخت نمود.

قانون خاصی برای تقسیم واحدهای یک ملکی که به صورت مشارکتی ساخته شده است وجود ندارد. معمولا تقسیم واحدها با عرفی که وجود دارد انجام می‌شود. برای مثال، واحدها به صورت عرف به شرح زیر تقسیم می‌شوند:60 به 40 به نفع مالک، به صورت 50 به 50 (5 طبقه) برای زمین‌هایی که ارزش کمتری دارند (یک طبقه نیز به صورت مساوی تقسیم می‌شود) و در نهایت به صورت 50 به 50 (6 طبقه).